HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

Ellentmondásos Kiss István szerepe a tóraégetésben

2009.09.07. 05:16 Detektív

 

Bár több forrás szerint a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja, Kiss István érintett volt a debreceni zsinagóga tóratekercsek őrzésére szolgáló szekrényének 1995 januárjában történt felgyújtásában, neve nem szerepel az üggyel kapcsolatos ügyészségi anyagokban.
 
"A tóraégetéssel kapcsolatban Kiss István neve nem merült fel" - közölte az ügy iratainak újbóli áttekintése után Simon Ernő, Hajdú-Bihar megyei főügyész.
 
Korábban rendőrséghez közeli forrásból arról lehetett értesülni, hogy Kiss István is gyanúsított volt az ügyben, de bizonyítékok hiányában még a bírósági eljárás előtt megszűntették ellene az eljárást (fontos hangsúlyozni: bizonyítékok, és nem bűncselekmény hiányában). A Kiss István akkori baráti köréből származó információ szerint, a gyújtogatást követően, az akkor mindössze 19 éves fiatalember nagyon megijedt, hogy börtönbe csukhatják, ezért az esetet követően háttérbe húzódott, és tartózkodott az erőszakos cselekedetektől.
 
A tóraégetés elkövetői közül ketten is börtönbüntetést kaptak. A tettesek az akkori Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség vezetői, illetve tagjai voltak, a szervezetet 1995-ben a Független Kisgazdapárt (FKGP) debreceni székházába jegyezték be.
 
Érdekes véletlen, hogy a szövetség tagjai többnyire a Debrecen melletti Bocskaikertben tartották szabadidős összejöveteleiket, ahol a romák elleni támadások másik gyanúsítottja, Csontos István is lakott. Ám valószínű, hogy ekkor még semmilyen kapcsolat nem volt a két férfi között (márcsak Csontos életkora miatt sem).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A debreceni zsinagóga – vajon járt-e benne Kiss István?
 
 
Kapronczi Mihály - aki a Független Kisgazdapárt hajdú-bihari elnöke volt, amikor a fiatal bőrfejűek feltűntek a párt környékén - elmondta: Torgyán József akkori pártelnök utasítására (akinek a döntését Lányi Zsolt tolmácsolta telefonon) kellett befogadniuk a "nemzeti ifjakat". A pártvezetés szerint a "bajtársak" segítették volna az FKGP-t a választásokon - tette hozzá Kapronczi.
 
A tóraégetés után Kapronczit eltávolították a pártból. Szerinte koncepciós eljárás indult ellene, és később sem rehabilitálták, illetve nem vették vissza az FKGP-be. Annak ellenére sem, hogy kérésére a Legfőbb Ügyészség kivizsgálta az ügyet és megállapították: a neve semmilyen összefüggésben nem merült fel a bűncselekmény, illetve a szervezetnek a kisgazda székházba történt befogadása kapcsán.
 
Kapronczi egyébként nem emlékszik Kiss Istvánra, csak egy K. András nevű fiatalra, akit el is ítéltek a tóragyújtogatás miatt - derült ki a későbbi MIÉP-es országgyűlési képviselő szavaiból.
 
Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: kiss istván

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr581365120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása