HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

Bencze József: gyávák a gyilkosok

2009.08.27. 23:46 Detektív

  

Bencze József országos rendőrfőkapitány a hvg.hu-nak adott interjújában gyávának nevezi a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat elkövetőit. A főrendőr beszélt az elterjedt összeesküvés-elméletekről, és cáfolta azt, hogy valaki pénzelte volna a négyek bandáját. Egyben kifejezésre jutatta, hogy nem tartja jó megoldásnak az etnikai típusú járőrözéseket.

 
Az alábbiakban, a Csikász Brigitta által készített interjút közöljük teljes terjedelemben.
 
 
 
Nem aggályos, hogy az egyik gyanúsított testvére és sógora a rendőrségen dolgozott?

A hölgy titkárnő, s jelenleg gyesen van, a férje pedig egy kis kapitányság ügyeletes tisztje. Leellenőriztük őket, és a rendelkezésre álló információk alapján egyikükkel kapcsolatban sem merült fel olyan információ, hogy közük lenne a gyanúsítottak által elkövetett bűncselekményekhez.

Felmerül az emberben, miért nem olyan roma nehézfiúkkal szemben követték el a bűncselekményeket, akikről biztosan tudható, hogy súlyos bűncselekmények vannak a rovásukon?

Elsősorban azért, mert az elkövetők gyávák, és a kiválasztott áldozatok esetében nem kellett semmilyen viszontválasztól tartaniuk. A fő szempontjuk igazából az volt, hogy a helyszínről – ahol ráadásul orvul csaptak le – minél gyorsabban el tudjanak menekülni. Sokak szemében ők közönséges gyáva gyermekgyilkosok.
 
Igaz-e az az értesülés, hogy a bűncselekményeknél használt mobiltelefonok a debreceni bárban is a gyanúsítottaknál voltak, így a nyomozóknak könnyű dolguk volt?

Nem igaz, a gyanúsítottak  a bűncselekmények helyszínén használt SIM-kártyát nem használták  a debreceni szórakozóhelyen, a Perényi 1-ben.  Valójában a 4,5 millió telefonregiszter elemzése és más adatok összevetése révén, teljesen hagyományos módszerrel sikerült a bűnügyi nyilvántartásban nem szereplő gyanúsítottakat megtalálni. Emiatt az ügy később oktatási anyag lehet a Rendőrtiszti Főiskolán, hiszen a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló bűnügyről, ráadásul sorozatgyilkosságról van szó. Ehhez hasonló csak a bolti gyilkosé, Erdélyi Nándoré, annál azonban ez az eset sokkal súlyosabb.

Az elfogások kapcsán úgy értesültünk, hogy fülesre mentek a rendőrök, és ezért volt fontos, hogy akár egy fegyverraktárnak használt vendégekkel zsúfolt helyen is, de rajtaüssenek a gyanúsítottakon. Erről mi a véleménye?
 
Az volt a fontos, hogy még az általuk tervezett esetleges következő akció előtt lecsapjunk rájuk, illetve, hogy bizonyítékokat ne tudjanak elrejteni, megsemmisíteni és ne tudjanak elrejtőzni, megszökni. A házkutatások során megtalált térképszelvényeken – a korábbi helyszíneken túl – további jelölések is voltak, amelyeket még tisztázni kell. A helyszínt biztosítottuk abból a szempontból, hogy ha fegyvert akartak volna használni, akkor sem tudták volna megtenni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igaz-e az, hogy sem a debreceni kapitányság, sem a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sem tudott az akcióról, s nem vett részt abban?

Igaz, de rájuk nem is volt szükség. A Nemzeti Nyomozó Iroda profi módon megoldotta ezt a feladatot.

Forrásaink szerint egy későbbi gyanúsítottat a rendőrök előbb elengedtek el a helyszínről, majd utána az egyik alkalmazottal hívatták vissza. Így volt-e ez?

Nem tudom, nem voltam ott a helyszínen.

Úgy tudjuk, egy bizonyos személy a csoport egyik bűncselekménye után segített nekik elvontatni lerobbant autójukat. Az illető állítólag a Perényi 1-ben is ott volt, mégsincs a gyanúsítottak és a tanúk között.

Az, hogy jelenleg nem körözünk senkit, még nem jelenti azt, hogy nem lehetnek pszichikai bűnsegédjeik, akik tudtak az elkövetett gyilkosságokról, vagy olyan személyek, akik például segítették őket eljutni a bűntettek helyszínére. Ezeket mind ellenőrizni fogjuk a nyomozás során, és nem kizárt, hogy lesznek még újabb gyanúsítottjai az ügynek.

Három, több hónapig előzetesben lévő fiatalembert viszont kiengedtek, mert a gyanúsítottak elfogásával tisztázódott, hogy Tarnabodon nem ők voltak azok, akik Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek nem romák lakta házakra.

Tarnabodra sokáig úgy tekintettünk, hogy vagy ez a megoldás kulcsa, vagy egy kakukktojás. Az előzetes letartóztatások megalapozottságához nem fért kétség, mert tanúvallomások voltak arra, hogy a fiataloknál lefűrészelt csövű fegyvert láttak, és a kezükön és a ruházatukon lőpornyomok voltak. Ezeket az igazságügyi szakértői vélemény ráadásul a helyszínen talált hüvelyekkel hozta kapcsolatba. Tarnabod egyébként teljesen beleillik a sorozatgyilkosságok helyszíneibe, ugyanis a település szélső, romatelepnek tűnő utcájában lévő négy épületre adtak le 23 lövést, és dobtak több benzines palackot.

Kisléta mennyire volt perdöntő az ügy megoldása szempontjából?

Hangsúlyoznám, hogy a tettesek Kisléta után kerültek képbe, de nem amiatt. A helyszínek, így ez is nagyon nyomszegények voltak, sőt akadt olyan is, ahol a halottat még azelőtt lemosdatták, hogy a rendőrök kiérkeztek volna. Ráadásul az emberek több helyszínen összetaposták a nyomokat.

Milyen a hangulat Debrecenben, a gyanúsítottak lakóhelyén?

Az emberek megdöbbentek és elítélik a bűncselekmények vélt elkövetőit, illetve tettüket. Egyben szégyenkeznek is amiatt, hogy ez az elkövetői kör kitermelődhetett náluk. Az elmúlt napokban egyébként rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot, például arról, hogy az elkövetők megrendelésre dolgoztak. Ezeket a teóriákat sokszor maguk a romák is tényként kezelik, s terjesztik. Az a nyomozás jelenlegi adatai szerint azonban nem igaz, hogy az elkövetőkön kívül valaki más fedezte volna a bűncselekmény-sorozat költségeit.

A gyanúsítottak elfogásával sem csitultak az indulatok, a romák több helyen is folytatják a járőrözést. Mit szól ehhez?

Az etnikai alapú járőrözés nem megoldás, a helyi rendészeti feladatok ellátásának megvan a szabályozása, így végezheti azt a közterület-felügyelő, az erdőőr, a vadőr vagy a polgárőrség, de az önkormányzatnak is van benne szerepe. Önbíráskodásnak azonban nincs helye, és az ellen fel is lépünk, hiszen önhatalmúlag nem lehet intézkedni az állampolgárokkal szemben. Hogy a jövőben ne legyenek ilyen jellegű magánakciók, szombatra találkozóra hívtam a megyei cigánykisebbségi vezetőket, hogy egyeztessünk a félelemkeltés elleni fellépésről és a lakosság megnyugtatásával kapcsolatos feladatokról. Ezen kívül tovább visszük a kisebbségi egyeztető fórumokat, illetve más területekre is kiterjesztjük a Háló elnevezésű programot a közbiztonság növelése érdekében. A rendőrség nem hogy nem csökkenti, hanem éppen a polgárőrséggel karöltve növelni fogja a jövőben közterületi jelentétet.

 

Forrás: HVG

1 komment

Címkék: interjú bencze józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr121343164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyisszantó Fruzsina 2009.08.29. 13:08:54

Ő maga sem tudja mit beszél, leírják neki, sőt még súgója is.
süti beállítások módosítása