HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

A DNS sem megdönthetetlen bizonyíték

2009.09.07. 04:30 Detektív

 

Ha egy személytől származó DNS-mintát találnak a gyilkos fegyveren vagy a gyilkosság helyszínén, az még nem jelenti azt, hogy döntő bizonyítéka van ellene a rendőrségnek. Persze érdemes valamilyen magyarázattal előállnia, hogy miért fogta meg a fegyvert vagy miért járt a helyszínen, de ha nem magyarázza meg, még akkor sem feltétlenül döntő a bizonyíték. A megalapozott gyanúhoz azonban mindenképpen elég.
 
Ha a bűncselekmények során sikerül anyagmaradványokat rögzíteni, következhet a szakértői vizsgálat. Ezután a kutatók válaszolni tudnak arra a kérdésre: ha a két genetikai profil (vagyis az anyagmaradványon talált és a gyanúsítottnál rögzített) megegyezik, akkor mekkora a valószínűsége, hogy a népességen belül van még ugyanilyen profil. A bíróságon ennek alapján kell mérlegelni. Annak valószínűsége, hogy másnak is lehet-e ugyanilyen genetikai profilja, attól is függ, hogy az adott genetikai tulajdonság mennyire gyakori a népességen belül.
 
A DNS-vizsgálatok azért is fontosak, mert a bűncselekmények helyszínén rögzített anyagmaradványokból nyerhető DNS-profil sok évig megőrizhető, a múltban elkövetett, de eddig felderítetlen bűnügyeket is meg lehet oldani a segítségével.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A romagyilkosságok egyik gyanúsítottjától DNS-mintát vesznek
 
 
Korábban a laikus nem nagyon értette a „valószínűség fogalmát”, ugyanis ha azt olvasta, hogy valamilyen vércsoport-tulajdonság ismétlődésének esélye egy a tízezerhez, vagyis tízezer ember közül csak egynél várható az előfordulása, akkor könnyen hihette, hogy nagyon súlyos, terhelő a bizonyíték, pedig még Magyarországon is ezer személy élhet ugyanilyen vércsoport-tulajdonsággal. A DNS-minták esetében viszont ma már jóval pontosabb eredményt tudnak meghatározni.
 
Az ügyvédek így általában nem is ezt a valószínséget támadják, hanem a minták tárolásába kötnek bele. A DNS-minták begyűjtését és tárolását szigorúan szabályozza a törvény. Ha ugyanis a bizonyítékokat nem elég körültekintően gyűjtik be, a DNS-minta úgy kerülhet át egyik tárgyról a másikra, hogy az adott személy nem is ért hozzá a tárgyhoz.
 
Az ügyvédek általában egyetértenek abban, hogy egy DNS-minta alapvetően erős bizonyítéknak számít, ha a rendőrség hitelesen, dokumentumokkal alátámasztva igazolni tudja, hogy megfelelően kezelték a bizonyítékokat és azok nem keveredtek össze.
 
A nyomozás során azért is rendkívül hasznos lehet a DNS-minta, mert egy ilyen váratlan, erősnek tűnő bizonyíték sokkal erősebb pszichikai hatással lehet a gyanúsítottra, mint az, hogy ellene vallanak. Egy ilyen bizonyíték feltűnése alapvetően megváltoztathatja a gyanúsított magatartását.
 
Forrás: Origo

Szólj hozzá!

Címkék: szakértő dns

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr861365115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása