HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

Izraelben élt és antirasszista pólót hordott a bandavezér?

2009.08.25. 16:37 Detektív

 

Előző postunkban már lehetett némi információhoz jutni Kiss Árpádról, aki a hat halálos áldozattal járó, romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat fő gyanúsítottja. Ha valóban az ő számlájára lehet írni a gyilkosságokat, akkor személye tökéletesen megfelel egy átlagos sorozatgyilkos profiljának: csendes, zárkózott, tisztelettudó, nem hívja fel magára a figyelmet, kevés barátja van, és soha nem kürtöli világgá nézeteit.
 
Persze az sem elképzelhetetlen, hogy a korábban a romákkal szembeni ellenérzéseit nem hangoztató férfit öccse vitte rossz utakra. Kiss Istvánról ugyanis köztudott volt cigányellenessége és antiszemitizmusa, állítólag szélsőséges szervezetek tagja volt (róla majd egy következő írásban).
 
Kiss Árpád 42 éves, magas, jó fizikumú, ám még így is ő a négy gyanúsított közül a „legkisebb darab”.
 
"Árpi egy tök nyugodt ember volt, nem tudom elképzelni róla, hogy ilyet tett volna" - mondta még vasárnap a gyanúsított egyik régi ismerőse, és hasonlóan nyilatkozott hétfőn Debrecenben két másik ismerős, akikkel a korábban együttesekben doboló Kiss Árpád a zenélés révén került kapcsolatba még a kilencvenes évek közepén.
"Egy árva hangot nem lehetett hallani tőle arról, hogy dühítenék a cigányok" - fogalmazott egyikük. Mindketten hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az utóbbi három-négy évben csak futólag találkoztak a férfivel, és ugyan előtte közel 15 évig szoros munkakapcsolatban voltak, de ő "zárkózott ember, nem tárulkozott fel", és leginkább csak a zenéről lehetett vele beszélgetni. Azt mondták, nem ismerik közelebbről a vele együtt őrizetbe vett testvérét és a másik két férfit sem.
 
Az egyik ismerős szerint Kiss Árpád Mezőtúron töltötte gyerekkorát, szakközépiskolában érettségizett. Az egykori zenésztárs a családi háttérről nem tud sokat azon kívül, hogy az apja a kilencvenes évek elején már nem élt, és hogy a család nem lehetett túl vagyonos, legalábbis a huszonéves Kiss Árpádnak nem volt sok pénze.
 
Képzett dobosként zenélésből tartotta fenn magát, 1994-ben egyik alapítója volt a Replika nevű, ma is létező metálzenekarnak. "Alternatív zenekarban játszott előtte, nem volt köze a metálhoz, és főleg nem a skinhead zenékhez" - magyarázta egykori zenésztársa, hangsúlyozva, hogy a bőrfejűeknek amúgy is hagyományosan rossz a viszonyuk a hosszúhajú metálosokkal. Hozzátette, hogy a dobos életformáját tekintve sem volt rocker alkat, "arra is alig lehetett rávenni, hogy igyon velünk".
 
Amikor vasárnap végigvezették a bírósági folyosón, karján látszott egy állatfejet ábrázoló tetoválás, amelyet egykori zenésztársa szerint azonban csak azért varratott magára, mert a "metálzene megkövetelte". Öltözködésében pedig mindig is visszafogott volt, szövetnadrágot és szövetkabátot szokott viselni - tette hozzá az ismerős.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiss Árpád: báránybőrbe bújt farkas?

 

Halkszavú és soha nem idegeskedett - mindkét zenész így jellemezte K. Árpádot. "Annyira halkan beszélt, hogy a próbákon sokszor utána kellett kérdezni, hogy mit is mondott" – elevenítették fel korábbi élményeiket egykori együttesbeli társai, akik szerint a férfinak soha nem volt semmilyen agresszív megnyilvánulása, és nem adta jelét annak sem, hogy szélsőséges nézetei lennének, sőt, a Replika koncertjein többször is egy "Destroy Racism" (Pusztítsd a rasszizmust) feliratú pólóban lépett fel. A közös beszélgetésekben ugyanakkor közéleti vagy politikai kérdések soha nem kerültek elő, Kiss Árpád legtöbbször leragadt annál, "hogyan lehet jobbá tenni a zenekart".
 
Kiss Árpád 1998-ban kilépett a Replikából, egykori zenésztársa szerint azért, mert nem értett egyet az irányvonallal, ő ugyanis "szeretett volna elmenni az elektronikus zene felé". A szétválást követően egy időre abbahagyta a zenélést, és elköltözött Izraelbe, ahol mintegy másfél évig egy kibucban dolgozott, ami az ismerősök szerint újabb jele annak, hogy biztosan nem eredendően rasszista.
 
Hazatérése után már egyértelműen az elektronikus zene felé fordult, dj-zni kezdett, és hangtechnikusi munkákat vállalt, amihez egy tanfolyamot is elvégzett. A Perényi1-ben, az egyik megszólaltatott pultos szerint egy évvel ezelőtt kezdett el dolgozni, előtte egy szintén belvárosi klubban végzett hasonló munkát.
 
Ismerősei nem tudnak arról, hogy Kiss Árpádnak lett volna más kereső foglalkozása is a szórakozóhelyi munkákon kívül. Szerintük visszafogott életet élt, sokáig albérletben lakott, jogosítványt pedig már érett felnőttként szerzett. Az egyik forrás nagyjából egy évvel ezelőtt látta őt egy szürke Opel Astrával.
 
Kiss hosszú idő után szakított a városi albérletekkel, és párjával együtt kiköltözött egy csendes, a nyugalomra vágyó debreceniek körében egyre felkapottabb faluba, és nagyjából egy hónappal ezelőtt megszületett első gyermekük. Egyik régi ismerőse szerint így az utóbbi évek felszínes ismeretsége alapján minden jel arra utalt, hogy rendben vannak a férfi dolgai. Néhány hónapja egy műszaki áruházban találkoztak, váltottak pár szót, és Kiss Árpád ott is arról beszélt, "jön a gyerek, kösz, oké minden".
 
Forrás: Origo

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr781337575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mulţumesc foarte mult 2009.08.26. 11:48:55

íme, az izrájeli szál...
bezsarolták, kiképezték és ezt tette nekik az asztalra... most azt hiszi, nem áldozták még be a megbízói és hallgat...
ügynök a (butább) radikálisok közé, és ez van.
a 'szolgálat' nem csak figyel vagy súgókat irányít, hanem MEGVEZET is, profi módon.
de ez az ügy így túl zavaros.
aki keresi azt is, hogy ez, így elkövetve pláne, KIKNEK, KIKNEK hozott 'hasznot'?
nos, lehet elméleteket elemezni...
süti beállítások módosítása