HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

A nemzetbiztonsági bizottság ma tárgyal a romagyilkosságokról

2009.09.08. 01:23 Detektív

 

Ma hallgatja meg zárt ülésen az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága "a sorozatgyilkosságok sajtóban megjelent nemzetbiztonsági összefüggéseinek hátteréről" szóló tájékoztatást. Simicskó István, a testület elnöke a bizottsági ülést 12 órára hívta össze, az ülésnek a tájékoztató az egyetlen napirendi pontja. A bizottság összehívását Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter kezdeményezte, hogy tájékoztatást adjon a romagyilkosságokkal összefüggésben készült, a világhálóra került, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) állítólagos szerepéről készült írásos anyaggal kapcsolatban.
 
Az internetre augusztus 29-én került fel egy háromoldalas anyag, amely szerint Kiss Istvánt, a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét 2004 és 2008 között megfigyelte az NBH, de két hónappal az első (galgagyörki), romákat ért támadás előtt megszűntették a szélsőséges férfi szoros felügyeletét.  
 
A másik gyanúsított, Csontos István pedig állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) "titkos kapcsolata" volt, holott a Bocskai dandárhoz való belépése előtt az NBH átadta róla azokat a dokumentumokat a KBH-nak, amely arról tanúskodott, hogy a férfi kifejezetten szélsőséges beállítottságú.
 
A feljegyzés szerzője kemény kritikával illette Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) leköszönő főigazgatóját, majd feltette a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat.
 
Az írás ráadásul amellett érvel, hogy a romák elleni támadások gyanúsítottjainak támogatói lehetettek. Az írás szerint mind a négy gyanúsított szerény anyagi körülmények közt élt, nem lett volna pénzük a komoly logisztikát igénylő támadások finanszírozására. A forrásban az is szerepel, hogy a négy férfi szellemi képességei nem tették volna őket alkalmassá arra, hogy önállóan előkészítsék, megszervezzék és végrehajtsák a támadásokat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nemzetbiztonsági Bizottság – nem láthatunk a kártyáikba
 
 
A háromoldalas anyag miatt az NBH-nál belső vizsgálatot rendeltek el, a tárca nélküli minisztert a szolgálatok irányításában segítő, a Miniszterelnöki Hivatal keretei között működő Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) augusztus 31-én közleményben tudatta: nem dokumentum, hanem az NBH belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló kompiláció (összeollózás) az anyag.
 
Mint az NBI tudatta, Ficsor Ádám szakminiszter utasítására külön értékelik, hogy milyen szerepük volt a szolgálatoknak ezen ügy felderítésében, és tekintetbe veszik azt, hogy az azóta letartóztatott feltételezett elkövetők egyike szélsőséges szervezetben vett részt, és ezért korábban huzamosabb ideig az NBH látókörében volt. Hangsúlyozták: az NBH ebben az ügyben külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést addig folytatott, ameddig annak törvényi feltételei fennálltak.
 
Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-nek adott csütörtöki interjújában kiemelte: bár az interneten megjelent anyagot összeollózott iratoknak minősítette az NBH, azt kérte a minisztertől, hogy az NBH újonnan megbízott vezetője vizsgáltassa ki, mekkora a valóságtartalma az anyagnak, történt-e mulasztás 2008-ban, és ha igen, akkor állapítsa meg a személyes felelősséget is.
           
Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: parlament nbh megfigyelés kiss istván csontos istván

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr311367400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása