HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

A rendőrség szűkszavú, a sajtó találgat

2009.08.22. 03:53 Detektív

 

Négy személyt vett őrizetbe a rendőrség Debrecenben, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a romák elleni gyilkosságok elkövetésével - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján. Csütörtökről péntekre virradó hajnalban (2 óra 15 perckor) a Nemzeti Nyomozó Iroda és a terrorelhárító szolgálat közös akciójában öt férfit állított elő egy debreceni szórakozóhelyen, illetve egy hatodikat annak a lakásán (ebből a hatból vettek őrizetbe végül négyet, akik között nem található roma származású). Értesülések szerint a műveletben nyolcvan kommandós és nyomozó vett részt.    
 
28-42 év közötti debreceni férfiakról van szó, de ennél többet a főkapitány nem mondott a gyanúsítottakról, és magáról a rajtaütésről sem. Azt sem árulta el, hogy milyen bizonyítékokat találtak a péntek hajnali akcióban és a házkutatások során, csak annyit mondott, hogy azok, a bűncselekmények helyszínén talált bizonyítékokkal együtt megalapozzák a gyanút.
 
Bencze bejelentette azt is, hogy bár nagyon sok bejelentés érkezett a rendőrségre, nem ezek alapján találtak rá a csoportra, így visszavonta a 100 milliós nyomravezetői jutalmat.
 
A főkapitány nyomatékosan kérte a sajtó képviselőit, hogy ne találgassanak, és ne is várjanak tőle konkrétumokat, hiszen a nyomozás érdekei nem sérülhetnek - mondta. Bővebb információt majd az előzetes letartóztatás elrendelése után, várhatóan még a hét végén közölnek majd. Végül egy újságíró kérdésére, annyit mégiscsak megjegyzett, hogy a gyilkosságok motivációjánál a rasszista indíték lehet a prioritás, ám erről véglegesen csak akkor tud nyilatkozni, ha kihallgatták a gyanúsítottakat és ellenőrizték az életvitelüket.
 
A főkapitány megköszönte az egy évig tartó nyomozás során tapasztalt bizalmat és türelmet, megjegyezve, hogy ez a politika döntő többségére is vonatkozik. Benczének még pénteken gratulált az államfő, a miniszterelnök és a rendészeti miniszter is.
 
Sajtóinformációk szerint a nyomozás sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a rendőrség ellenőrizte a gyilkosságok idején a mobiltelefon-forgalmat. A nyomozás során 4,5 millió (!) hívást „fésültek át”, de átnéztek 800 órányi térfigyelő kamerával rögzített felvételt és vizsgálták az autópályákkal kapcsolatos információkat is. A helyszíneken talált DNS-minták is segítettek az eredményes munkában.
 
Rendőrségközeli források elmondták, hogy a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például egy terepjárót és sörétes fegyvert is. Jelenleg kommandósok biztosítják kihallgatásukat.
 
Forrás: Index, HVG, Népszabadság, MTV

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr411329486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása