HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

Bencze József lemond, ha…

2009.08.30. 16:20 Detektív

 

Az alábbiakban a Stumpf András által készített, és a Heti Válaszban publikált Bencze József-interjút adjuk közre. A rendőrfőkapitány akár arra is hajlandó, hogy beadja a lemondását, ha mégsem a múlt pénteken Debrecenben őrizetbe vett négy férfi követte el a romagyilkosságokat.
 
 
Megkönnyebbült vagy még inkább görcsbe rándult a gyomra, amikor elkapták a romagyilkosságok feltételezett elkövetőit?

Megkönnyebbültem. Azért ez hosszú menet volt tavaly június óta, főleg, amióta látható volt, hogy sorozatgyilkossággal állunk szemben. Ez akár még nyugalomra is inthetett volna, hiszen szinte biztos volt, hogy elkapjuk a gyilkosokat - az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy a magyar rendőrség felderítési mutatói 95-97 százalékosak gyilkosságok esetén. Egy sorozatgyilkosság felderítése viszont bonyolultabb, ilyen esetekben ugyanis az elkövetőnek általában nincs kapcsolata az áldozattal. A sorozatgyilkosságnak csupán az a logikája, hogy jön a következő.

Ha ne adj' Isten, holnap megint jön, a rendőrség sosem mossa le magáról, hogy képtelen ellátni a feladatát. Ezért kérdeztük a gyomorgörcsöt.

Meggyőződéssel állíthatom: olyan személyi és tárgyi bizonyítékaink vannak, amelyek megalapozzák a gyanúsítást és az őrizetbe vételt, sőt, most már az előzetes letartóztatást is.

A tavalyi tarnabodi gyilkosság után letartóztattak feltételezett elkövetőket, őket most engedhetik haza. Ha netán megint kiderülne, hogy nem a négy őrizetbe vett az elkövető, beadná a lemondását?

Biztos vagyok a dolgomban. Igen.

Két hete Kislétán még gyilkoltak, holott tavaly óta nyomoznak. Addig sötétben tapogatóztak?

Sajnos igen. Ha sejtettük volna, kik az elkövetők, nem kerülhetett volna sor a kislétai gyilkosságra. De csak az után került képbe ez a bűnszervezet.

Két hét pedig elég volt, hogy bombabiztos gyanújuk legyen?

Nem a két hét számít, hanem az elkövetési helyszíneken beszerzett bizonyítékok, valamint azok, amelyeket a házkutatások, helyszíni szemlék során találtunk meg.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bencze lemond, ha nem az igazi tetteseket kapták el
 
 
Valaki befújta őket, azért a váratlan siker?

Nem. Vissza is vontam a százmillió forintos nyomravezetői díjat. A felderítés a rendőrség, a Nemzeti Nyomozó Iroda érdeme.

A Petőfi név megint szép lesz?

Számomra eddig is szép volt. Mind az 1848-as, mind a mai: a Nemzeti Nyomozó Irodát vezető Petőfi Attila neve.

Utóbbi azért a Magyarok Nyilaihoz kötött bombás videóval alig néhány hete beleszaladt egy óriási bakiba, amely majdnem a posztjába került.

Petőfi Attilának nem volt olyan súlyú felelőssége az ügyben, hogy fel kellett volna ajánlania a lemondását. Ha jobb annak a videós sajtótájékoztatónak az előkészítése, meg lehetett volna előzni a bakit. A sorozatgyilkosság felderítésének kezdetétől bíztam és ma is bízom Petőfi dandártábornokban.

Draskovics Tibor miniszter viszont kérte az FBI-t, hogy kapcsolódjanak be a nyomozásba. Az ő érdemük?
 
Leginkább beszélgetések voltak köztünk. Abban erősítettek meg, hogy az a nyomozástechnika, amelyet alkalmazunk, megfelelő, hogy ők sem csinálnák másképp. Természetesen a személyiségprofil kialakításában nem tudtunk túlzottan előrehaladni, hiszen azt láttuk, hogy több személyről van szó, így a cselekményekbe mindegyikük beleviszi a személyiségét.
 
Bővülhet a gyanúsítottak köre?
 
Nem zárom ki. A nyomozásnak ebben a szakaszában ez a feladat: feltérképezni az esetleges pszichikai vagy fizikai társtetteseket.
 
Hónapokig azt hallottuk, profikkal állnak szemben. Egy profi a munkahelyén tárolja a gyilkos fegyvert?
 
Azt, hogy profik voltak, nem mi hangsúlyoztuk, hanem a sajtó. Az mindenesetre látszott, hogy megtervezik a cselekményeket, hogy nagyobb gyakorlattal rendelkeznek a fegyverforgatás vagy a terepen való mozgás terén, mint az átlagember. Ha valóban profik lettek volna, nem hagynak nyomokat. Ők pedig hagytak.
 
Ha kiderül, hogy a gyanúsítottak az elkövetők, az már elég is, vagy meg kell vizsgálniuk, volt-e felbujtó?
 
A rendőrségnek dolga tisztázni az indítékot, már csak azért is, mert ez minősítő körülménye lehet a büntetésnek. Vizsgáljuk azt is, hogy lehetett-e a háttérben megrendelő, de megvan a magunk verziója az indítékkal kapcsolatban.
 
Forrás: Heti Válasz

Szólj hozzá!

Címkék: interjú bencze józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr531348727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása