HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

Kriminálpszichológus: elismerésre vágytak a romagyilkosok

2009.09.04. 02:27 Detektív

 

Valamifajta elismerésre vágytak, ezért mindenképpen üzentek volna a rendőrségnek a romagyilkosságok elkövetésével gyanúsítottak - vélekedik Végh József kriminálpszichológus, a HVG-nek adott nyilatkozatában, melyet blogunk most közread. A beszélgetést Csikász Brigitta készítette.
 
 
A romagyilkosságok egyik gyanúsítottjáról, Kiss Árpádról tudni azt, hogy barátnője van, és gyerekük nem rég született meg. A többi három férfinak - a sajtóban megjelentek alapján - nincs családja. Véletlen ez?
 
Nem tudni, és azt sem, hogy szándékosan nem árulja-e el esetleg a rendőrség a közvetlen hozzátartozók kilétét, hogy így biztosítsák a védelmüket. Ehhez ugyanis joguk van, sőt a gyanúsítottak személyazonosságának titkolásához is, hiszen amíg nincs jogerős bírósági ítélet, addig feltételezniük kell az ártatlanságukat. A sörözőben elrejtett fegyverek is arra utalhatnak, hogy a családot nem akarták beavatni, hiszen ők otthon aztán bármikor megláthatták vagy felfedezhették volna a lőfegyvereket.
 
Tehát körültekintőek voltak a gyanúsítottak?
 
Valamilyen fokon biztosan, hiszen megtervezték a bűncselekményeket, és valószínűleg ezért bíztak is abban, hogy elkerülik azt, hogy személyükkel hozzák összefüggésbe a gyilkosságokat, még ha vágytak is arra, hogy elismerésben részesüljenek a tetteikért.
 
Kialakulhat egy emberben ilyen fokú rasszizmus, gyűlölet anélkül is, hogy konfliktusa lett volna romákkal?
 
A gyanúsítottak közül valaki összetűzésbe kerülhetett a romákkal, ilyen személyes élmény mindenképpen kell, hogy legyen a háttérben. Nézeteikről viszont kevesen tudhatott a külvilág, mert a csoport tagjai valószínűleg senki mással nem tartottak kapcsolatot és senkivel nem beszéltek a bűncselekményekről, azokat csak egymás között vitatták meg. Ez lehet az oka annak is, hogy a négy férfiról jókat mondtak a munkatársaik, ami egyébként semmit sem jelent. A társaság identitástudata arról szólt, hogy Magyarországot meg kell tisztítani a romáktól és/vagy félelemben kell tartani őket. Ezen a nézeten túl viszont az ilyen tettekhez az is kell, hogy elégtételre vágyjanak az elkövetők, s a bosszú vezesse őket. Ezek tartották össze a társaságot. A csoport identitástudata, miután létrejön, fejlődik is, és azzal együtt változik, hogy el is kell különítenie magát más hasonló csoportosulásoktól, szervezetektől. A rasszista eszmék vallói még inkább elcsúsznak a szélsőségek felé. Az újabb és újabb esetek elkövetésére pedig azért volt szükség, hogy fenntartsák és megújítsák az identitástudatukat.
 
Ha senkinek nem beszéltek a gyilkosságok elkövetéséről, akkor nem is akartak ismertté válni vagy legalább is nem vágytak arra, hogy hősnek tartsák őket? Csontos István fórumbejegyzéseiben mintha valami igazságosztó szerepre vágyna.
 
Nem üzentek ugyan a gyanúsítottak a gyilkosságok elkövetésekor a nyomozóknak, de már nem tartott volna sokáig, hogy ezt megtegyék. Ez része ugyanis a kommunikációjuknak, hiszen amit nem tudnak elmondani szavakkal, azt megoldják a bűntett végrehajtásával. Hasonlóan fel akarják magukra hívni a figyelmet, mint azok a terroristák, akik a túszejtés után megölik magukat. A romagyilkosságok elkövetői elismerésre vágytak.
 
Akkor viszont valamilyen módon mégiscsak el kellett dicsekedniük a tettükkel, vagy beszélniük kellett róla, nem? Talán aki előtt emlegették a dolgot, az nem tulajdonított neki jelentőséget.
 
A rendőrség vezetői a nyomozás vége felé azt hangoztatták, hogy a tettesek életvitele biztosan megváltozott, ami feltűnhet valakinek, és az is, ha hibát ejtenek, leleplezik magukat. Ez könnyen előfordulhat: az emberi lélektan is azt mondja, hogy ha tudjuk, mit kell védenünk, akkor a fokozott védelem elszóláshoz vezethet. Amennyiben érzelmileg intenzíven átélünk, megélünk valamit, akkor hajlamosak vagyunk olyan információ kiadására, amit nem kellene. A fokozott védekezéssel úgy is lehet gyanút kelteni, hogy például valaki, aki mindig a romaellenességét hangoztatta, egyszer csak nem beszél erről. Az egyik gyanúsítottnál a védekezési mechanizmust szolgálhatta az, ha igaz az erről szóló sajtóértesülés, hogy roma nőket segített álláshoz jutni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Végh József
 
 
Ha valaki ennyire elvetemültnek tartja a romákat, mint a gyilkosok, akkor miért teljesen ártatlan embereket választottak ki célpontnak?
 
A lényeg az volt, hogy roma legyen az illető, és hogy könnyű célpontot jelentsen, így a gyilkolást minél tovább tudják folytatni. Ezért nem számított az, hogy dolgos vagy munkanélküli romáról, férfiról vagy nőről, felnőttről, esetleg gyerekről van-e szó. Azért is igyekeztek olyan embereket találni, akik védtelenek, mert a nyilvánosság ereje így még nagyobb, a sajtóban megjelenő hírek mennyisége még több, amelyeket biztosan figyelemmel követtek.
 
A rasszista indíték elég egy ilyen gyilkosságsorozat elkövetéséhez?
 
Igen, elég lehet. Hozzátenném, hogy emellett azonban még le kell győzni az emberben meglévő nagyon erős ölésgátlást. Ehhez az szükséges, hogy az illető igazságosnak vagy jogosnak érezze a tettét, amelynek végrehajtása után elégtétel tölti el a gyilkosokat. Ők eggyé akartak válni a bűncselekményekkel, amelyek elkövetése közben egyébként a tettesek tudtukon kívül hibákat ejtenek, azokon pedig el tudnak indulni a nyomozást végző rendőrök. A négy gyanúsított esetében egyébként képben lehetett a rendőrség, mert ilyen gyorsan nem tudta volna megállapítani a csoport összetételét, terveit, s tartózkodási helyét.
 
Úgy tudni, hogy eddig egyik gyanúsított sem tett vallomást. Mi történik, hogy ha a csoport egysége megbomlik, akkor beszélnek majd?

Ez nehezen történik meg, mert nem köztörvényes bűnözőkről van szó, akik könnyen megoszthatóak. Közöttük létezik a betyárbecsület. Összetartó erejük egyébként inkább a terrorista jellegű csoportokéhoz hasonlítanám, amelyen belül érdekegység van, ez pedig nehezen megbontható.
 
Vajon tesznek-e majd vallomást a gyanúsítottak?
 
Az ideológia, az érdekegység és esetleg a félelem egybe kovácsolja őket ugyan, de az biztos, hogy most az elkövetők mindegyike elgondolkodik azon, beszéljen-e. A cselekedetig azonban csak a periférián lévők jutnak el, a csoport kemény magja tartani fogja magát. Az is befolyásolja egyébként a vallomástételüket, hogy választott vagy kirendelt ügyvédjük van-e, mert az előbbi tudja befolyásolni a védencét, az utóbbi azonban nem.
 
Forrás: HVG

Szólj hozzá!

Címkék: interjú szakértő végh józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr681359167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása