HTML

Romagyilkosságok

A blog a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságról próbál minden médiában megjelenő információt összegyűjteni.

Friss topikok

Linkblog

Gálszécsy: Tucathiba vált tragédiává

2009.09.11. 01:37 Detektív

 

Gálszécsy András, volt titokminiszter szerint az NBH-n belül egy „tucathiba” vált a romagyilkosságok kapcsán drámaivá, és nem érti, hogy a szakma helyett miért a jogi osztály döntött a későbbi gyanúsítottak megfigyelésének leállításáról. Gálszécsy úgy véli, a felelősség kérdése nem állhat meg a beosztottaknál.  
 
Gálszécsy András az Antall-kormányban, 1990. december és 1992. február között töltötte be a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter tisztségét. A FigyelőNet annak kapcsán kérdezte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) belső vizsgálata több, a romák elleni támadások utáni hajszát késleltető hibát is feltárt. Az interjút Bihari Dániel készítette.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A belső vizsgálat négy pontban összegezte az NBH által elkövetett hibákat. Ön szerint mennyire voltak ezek súlyosak?

Most, utólag, ismervén a bűncselekmény súlyát, jelentőségét a magyar bűnözésben megítélésem szerint nagyon súlyos hiba volt, hogy leállították a gyanúsítottak megfigyelését. Ám ha ezek az emberek - az elkövetők - valóban csak fegyverkereskedelemmel vagy drogcsempészettel foglalkoztak volna, akkor azt mondanám, szériahiba, amit az apparátuson belül mindenképpen ki kell javítani. Egy-két embernek hátra kell kötni a sarkát, és napirendre kell fölötte térni. Ilyen hiba a sorozatügyekben máskor is előfordult, ez a mostani attól nagy, hogy az illetők később sorozatgyilkosságokat követtek el.

Volt a rendszerváltás óta ilyen horderejű ügy a titkosszolgálatoknál?

Annak idején, amikor elkezdték a romagyilkosságok mostani gyanúsítottainak figyelését, nem úgy tűnt, hogy ez egy ilyen komoly horderejű ügy lenne. A titkosszolgálatok látókörébe
került két férfi, akik gyanúsíthatóak voltak bizonyos bűncselekmények elkövetésével, de hol voltak még akkor a romagyilkosságok? Több szálon, több bűnözőt figyelnek egyidejűleg különböző esetek miatt, így figyelték őket is, nem voltak semmiféle kitüntetett helyzetben. Amikor az ügy indult, senki nem gondolt arra – feltételezem – a Nemzetbiztonsági Hivatalban, még kevésbé a Hajdú megyei kirendeltségén, hogy ebből valaha sorozatgyilkossági ügy lesz.

Ennek köszönhető vajon az a viszonylag sok hiba, amit a szolgálatnál vétettek?

Igen, nagyrészt ennek. A Hajdú megyei kirendeltségen ezt úgy kezelték, mint sok más ügyet. Amikor lejárt a megfigyelésükre szabott határidő, kötelességszerűen javasolták a központjuknak, hogy hosszabbítsák meg. Ahogy a sajtóból kiderül, az egyik hiba az volt, hogy nem indokolták meg, miért szeretnék a megfigyelést meghosszabbítani. Ami viszont érthetetlen, hogy miért a jogi főosztály utasította el ezt a kezdeményezést, hiszen ez nem jogi kérdés. Hogy a megfigyelt emberek, akik bűncselekmények elkövetésével gyanúsíthatók tovább figyelendők vagy nem, azt a műveleti főosztálynak kellene eldönteni, nem a jogászoknak. A jogi főosztálynak az a dolga, hogy ha a műveleti főosztály úgy dönt, hogy folytassák, akkor elintézi az illetékes bíróval az engedélyeket a szakmai, tehát a műveleti főosztály által előterjesztett indoklás alapján. Azt nem egy jogásznak kell eldöntenie ebben az apparátusban, hogy valaki továbbfigyelendő-e, hanem a szakmának.

Mi lehet a magyarázata, hogy mégis a jogi főosztály döntött?

Én már nem ismerem belülről ezt a szervezetet, lehet, hogy agyon van bürokratizálva. Lehet, hogy túlsúlyossá vált a jogi apparátus a szakmaival szemben. Lehet, hogy a főigazgató lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonított a jogi formaságoknak, mint a lényegi munkának, hiszen Laborc úr soha nem volt előtte nemzetbiztonsági tiszt. Nem tudom, mennyire értett ahhoz, amit alatta csináltak. Az információs hivatalban dolgozott valaha, nyugdíjból hívták vissza, hogy a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának véleménye ellenére kinevezzék.

Lehetnek további felelősök?

Csodálkoznék, ha a felelősök keresése megállna a beosztottaknál, de ez Magyarországon egy jó szokás. Azért az apparátust irányító főigazgatónak, szakmai helyettesének valamiféle felelőssége csak van abban, hogy ez a vizsgálat abbamaradt. Úgy gondolom, nem lenne helyes, ha a beosztottakon vernék el a port, amikor általános felügyeleti irányítási felelőssége mégiscsak a főnököknek van.
 
Forrás: FigyelőNet

Szólj hozzá!

Címkék: nbh megfigyelés gálszécsy andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://romagyilkossagok.blog.hu/api/trackback/id/tr211374314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása